luni, 24 septembrie 2012

Am fost la Guca!

Iata ca anul acesta nu mai este nevoie sa dau refresh la Youtube pentru a vedea filmari de la Guča. Am reusit sa ajung la Guča si pentru doua zile am trait sarbeste alaturi de sutele de mii de turisti.


Micuta localitate, Guča, ce numara aproximativ 3000 de locuitori si pe care o puteti gasi pe harta, pe langa orasul Čačak, gazduieste unul dintre cele mai importante festivaluri sarbesti, un festival dedicat fanfarelor si muzicii traditionale. De 52 de ani, aici sunt acordate anual premiile pentru cea mai buna fanfara si pentru cel mai bun trompetist.

From Guca

Daca pentru instrumentistii care concureaza pentru diverse titluri, incercand sa se evidentieze pe piata muzicala de profil si sa fie recunoscuti ca si "maestrii ai trompetei de la Guča", conteaza foarte mult competitia muzicala, pentru public altul este magnetul care ii atrage aici.

Sutele de mii oameni care ajung la Guča sunt chemati de atmosfera balcanica de pe stadion si de pe strazile micii localitati, de muzica deosebita, plina de personalitate, de acele cateva zile de libertate in care poti simti ce inseama sa fii sarb.

From Guca

Chiar daca se doarme in masini sau in corturi pe un camp, alaturi de multe alte personaje colorate, chiar daca wc-ul din padure nu este cel mai confortabil, iar carnea de porc abundenta in specialitatile culinare sarbesti nu pica intotdeauna bine, experienta este UNICA.

From Guca

From Guca

Poate nu o sa mai am niciodata ocazia sa ascult muzica nebuna a fanfarelor sarbesti, melodiile pasionante ale lui Miroslav Ilic si nici hit-urile controversatei Ceca Raznatovic alaturi de sute de mii de oameni care canta oricare din melodiile celor amintiti mai sus. Nu stiu unde atmosfera de la un concert este atat de asemanatoare cu nebunia de la un derby exploziv dintre Partizan - Steaua Rosie.



Dar nu este doar atat. Poate ca la meciurile de fotbal dintre cele doua echipe belgradene nu esti acoperit oriunde ai fi de drapelul Serbiei, nu intalnesti simboluri sarbesti la fiecare pas si ... nici nu cred ca o sa te ia cineva de gat sa bei cu el o gura de rakija.

From Guca

Unde in lumea asta ai ocazia sa iti bei cafeaua in ritm asurzitor de fanfara? La Guča!