joi, 31 decembrie 2009

Politic sarbesc si ucrainian

Serbia

M-am bucurat sa aud ca s-a deschis drumul Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeana si in acelasi timp ridicarea vizelor. Iata ca si sarbii, la fel ca si noi acum cativa ani, au sarbatorit acest lucru printr-o cafea in orasele apropiate din tarile vecine.

Posibila aderare a Serbei in Uniunea Europeana are darul de a calma partial spiritele in zona Balcanilor si in acelasi timp de a readuce economia Serbiei la un nivel performant.

Ziveli!

Ucraina

Va mai aduceti aminte de revolutia portocalie din Ucraina? Va mai aduceti aminte de euforia ucrainiana legata de alegerea lui Viktor Iuscenko in fruntea tarii. Dupa 5 ani, ultimele sondaje stau cam asa. Pe primul loc cu 42 de procente se afla fostul adversar al lui Iuscenko, Viktor Ianukovici, urmat de Iulia Timosenko la o distanta de 20 de procente. Speranta ucrainienilor de acum 5 ani, Viktor Iuscenko are doar 3.5%, conform acestui sondaj. Vom avea din nou un presedinte apropiat Rusiei? Vor reusi din nou Iuscenko si Timosenko sa creeze o alianta pentru a evita apropierea de Moscova? Vom vedea in Ianuarie...

miercuri, 30 decembrie 2009

Est in Vestul Ucrainei

Patul comfortabil avea sa fie o frumoasa amintire pentru urmatoarele zile. Confortul de acolo incepea incet, incet sa dispara.

Am avut bucuria de a participa la deschiderea oficiala a Presidents Meeting 2009 in cadrul Universitatii Tehnice din Lviv, la prezentarea a doua companii de prestigiu(ING si Veolia) si de asemenea la un workshop "de criza" al companiei olandeze. Nu am lipsit nici de la cocktail-ul organizat la finalul zilei in hotelul Dnister.

De acum incepe aventura... Nu stiu daca o pot numi aventura, dar cu siguranta este ceva diferit pentru multi dintre delegatii prezenti in Ucraina. Am ramas uimit vazand acelasi tip de tramvaie ca in Ploiesti si la fel, am ramas uimit de gara din Lviv. Nu cred ca in Romania exista o gara care sa se "apropie" de aceasta. A fost foarte interesant momentul in care am ajuns intre linii. Deja ma vedeam in Moscova ori Sankt Petersburg in acele filme rusesti pline de sentimente puternice.

Mai interesant a fost atunci cand am intrat in vagon. Banchetele pe post de paturi, lumina aproape inexistenta cat si femeia cu un carucior care vindea sampanie, vodka, bere si care desfacea sticla de bere intr-o stinghie de langa "pat" au fost pentru multi dintre noi o premiera ciudata dar si o sursa de amuzament.

Pana si autobuzele de varsta mai mare decat parintii nostri care ne-au luat de la gara au reprezentat puncte "exotice" de-a lungul acestor zile.

In sfarsit, am ajuns la un sanatoriu aflat intre Lviv si Kiev unde vom sta pentru cateva zile si unde vor avea loc dezbaterile, trainingurile si sesiunea de votare a Presidents Meetings.

Mai multe detalii despre sanatoriu veti afla intr-un post viitor. Pana atunci puteti oberva cate poze.

Ukraine

duminică, 27 decembrie 2009

Tariceanu pregateste terenul!

Nori de schimbare incep sa se stranga deasupra PNL-ului.

Intr-o postare pe blogul personal Calin Popescu Tariceanu trage un semnal de alarma privind un pericol care ar putea sa distruga PNL-ul. O alianta a liberalilor cu social-democratii ar putea parea in politica romaneasca o lupta intre Traian Basescu si puterea din umbra(momentan)psd-ista cu niste liberali situati in umbra celor trei trandafiri. Asta cu siguranta ar duce usor, usor la o disparitie a liberalilor din prim planul politicii romanesti.

Ce propune fostul prim-ministru? Pragamatism. Viziune.

Prin acest articol, Tariceanu impunge actuala conducere liberala care pare destul de zapacita si lipsita de directie.

Se pare ca nu numai la PSD vom avea alegeri interne interesante, ci si la PNL. Poate mai interesante politic si cu mai putina "mahala".

Ce ne rezerva viitorul?

Ati auzit de acele firme de constructii care "recruteaza" muncitori din piata, urcandu-i intr-un camion si ducandu-i la locul unde trebuie sa se construiasca ceva?

Ia uitati-va la filmul acesta. Va recunoasteti in personajele de aici?



- film preluat de pe acest blog.

sâmbătă, 26 decembrie 2009

Welcome to Ukraine!

Iata-ma in momentul cand trebuie sa imi iau ramas bun din Cracovia. Impreuna cu niste prieteni din Ljubljana, Torino si Cracovia ne urcam intr-un tren "low-cost" care ne va duce spre granita cu Ucraina.

De-a lungul drumului de cateva ore cu trenul, printre reprize de somn am reusit sa vad cateva imagini din viata rurala a Poloniei, dar si din cea industriala. Nu pot sa spun decat ca e putin mai bine.

Ajuns in Przemisl incep sa-mi aduc aminte de orasele mici din Romania. Vad peronul pentru autobuze care merg spre Suceava. Vad pene de paun intr-o sacosa de panza urcand in autobuzul care ar trebui sa ne duca spre Lviv. Dupa o scurta masa luata la barul de langa autogara ne urcam in autobuz si incercam sa surprindem atmosfera prin cat mai multe si ciudate poze. Va amintiti de autobuzele care acum cativa ani faceau legatura intre resedinta de judet si catunul din varful dealului? De astea vorbesc.

Ajungem la vama si ne confruntam cu frumusetea "vamesitei" ucrainiene dar si de prostia autoritatilor. Intrand in Ucraina, deja incep sa vad o alta lume. O alta lume si decat Romania. Nu este cu mult diferita, dar stiti ca anumite detalii ies in evidenta si te fac sa-ti creezi o impresie generala. Vilele asezate langa case darapanate aratau o imagine romaneasca dar contrastul era mai grav.

Dupa cateva ore de mers "tihnit" si de indurat frig, ajungem in Lviv unde primul lucru care ne vine in minte este sa luam niste taxiuri datorita preturilor mici. Ajunsi in fata garii si nefiind in stare sa negociem un pret, ne hotaram sa ne inghesuim intr-un taxi care sa ne duca spre luxosul hotel Dnister de 4 stele, unde vom inopta.

Seara se termina cu o "petrecere" in clubul studentilor alaturi de privirile tipilor ucrainieni ce imi amintesc de masculii feroce din caminele culturale romanesti transformate in discoteci.

...si acum hai sa dormim in patul confortabil al hotelului Dnister, dupa o cafea si o Cola servite la barul hotelului in speranta descoperirii Internetului.

Krakow to Lviv

vineri, 25 decembrie 2009

luni, 21 decembrie 2009

Neprietenos, dar cald uneori...

Am facut tranzitia de la o atmosfera prietenos de calda in Grecia la una mai sobra si mai geroasa in Cracovia. Este un oras superb. Plimbandu-ma prin el, imi imaginam ca sunt in acelasi timp prin Sibiu, Brasov, Oradea sau Timisoara.
Arhitectura si cladirile sunt superbe, dar eu nu m-as putea integra deloc in acest oras. Nu-mi dau seama exact care sunt motivele. Nici sobrietatea, nici indiferenta oamenilor nu cred ca sunt motive. Din punct de vedere al "chimiei" dintre mine si Cracovia, exista sanse minime de "reactivitate".

Am avut ocazia sa vad muzeul Papei Ioan Paul al II-lea. In timp ce ma plimbam pe strazile "reci" ale Cracoviei, i-am zarit figura blanda langa o intrare. Fara sa ezit am intrat si am vizitat rand pe rand incaperile muzeului, bucurandu-ma de aceasta oportunitate. M-am intristat atunci cand domnul in varsta care supraveghea ce se intampla in muzeu mi-a spus ca nu exista nici o exponata din Romania. M-am bucurat insa atunci cand am fost invitat sa scriu cateva cuvinte in lista oaspetilor si am vazut pe pagina anterioara, scris romanesc. Am ramas placut impresionat atunci cand domnul acesta mi-a intins mana la plecare si mi-a multumit. Nu de multe ori mi se intampla sa traiesc aceasta senzatie.

Pentru mai multe detalii din Cracovia, va las sa urmariti pozele:

Krakow

duminică, 20 decembrie 2009

Cateva impresii despre primii ministri anuntati v.2

Revin cu cateva completari, acum cand lista este definitivata...din pacate.

Ministerul Administratiei si Internelor- Vasile Blaga
Ministerul Economiei - Adriean Videanu
Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu
Ministerul Dezvoltarii si Turismului -Elena Udrea
Ministerul Muncii- Mihai Seitan
Ministerul Comunicatiilor- Gabriel Sandu

Agricultura- Mihail Dumitru
Ma bucur ca Valeriu Tabara nu a fost propus si ma bucur ca avem un specialist in agricultura la minister.

Ministerul Educatiei - Daniel Funeriu
Inca o veste buna. Daniel Funeriu este mai in masura sa conduca Ministerul Educatiei

Ministerul Culturii- Kelemen Hunor
Nu am nimic cu Kelemen Hunor, dar consider ca este un pas gresit numirea unui UDMR-ist in aceasta functie.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - Borbely Laszlo
Laszlo Borbely a demonstrat ca este un ministru cu capul pe umeri.

Ministerul Sanatatii -Cseke Attila
Nu cunosc.

Ministerul Justitiei- Catalin Predoiu
Continuitate. Nu am reusit sa apreciez competentele domnului Predoiu de-a lungul mandatului sau la Justitie. Poate nici n-am avut ce ..

Ministerul Aparare - Gabriel Oprea
Ma simt mai in siguranta acum. (!?)

Ministerul de Finante -Sebastian Vladescu
Se putea si mai bine

Ministerul Afacerilor Externe -Teodor Baconschi
Aurescu, mai bine?

Vicepremier: Marko Bela
Nimic de comentat.

vineri, 18 decembrie 2009

Cateva impresii despre primii ministri anuntati

Azi, PDL a anuntat o lista cu noii(sau vechii) ministri care vor face parte din noul Cabinetul Boc.

Ministerul Administratiei si Internelor: Vasile Blaga
- Nu este o surpriza.
Ministerul Economiei si Comertului: Adriean Videanu
- As fi vrut sa fie o surpriza aici.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii: Radu Berceanu
- Din nou, vorbe si "mistouri".
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului: Elena Udrea
- Turismul este ok. Nu stiu daca intelege ce inseamna dezvoltare regionala.
Ministerul Comunicatiilor: Gabriel Sandu
- Nicio treaba portofoliul.
Ministerul Educatiei: Catalin Croitoru
- Personal, nu am incredere.
Ministerul Agriculturii: Orest Onofrei
- Nu stiu. Poate este mai bine decat varianta "Tabara"
Ministerul Muncii: Mihai Seitan
- Nu cunosc.

Final grecesc

Mi-am terminat treaba in Atena. A doua parte reprezinta viitoarele mele proiecte pe care o sa le abordez si o sa tina de mine daca o sa fiu in stare sa implementez ce-am invatat aici. Nu pot sa spun decat ca trainingurile de Project Management, Planning, Conunicare, etc. prezentate de trainerii BEST s-au ridicat la asteptarile mele.

Vreau sa-i felicit pe Ricardo din LBG Rome tor Vergatta, Fred din LBG Torino, Julia din LBG Copenhaga , Elenis din LBG Atena cat si pe coordonatorul evenimentului Marcos din LBG Atena. Au reusit sa faca un eveniment de exceptie.

Chiar daca acum stau pe o banca din aeroportul din Varsovia si mi se inchid ochii de somn, chiar daca ne trezeam in fiecare dimineata la 7 si ne culcam pe la 2-3 noaptea, chiar daca nu am stat la un hotel instelat si chiar daca am ratat teste importante la facultate... ma felicit pentru decizia de a aplica la acest trainshop. Le multumesc celor ce m-au ales si de asemenea sunt sigur ca o sa-mi imbunatatesc treptat stilul de lucru, datorita oamenilor pe care i-am mentionat anterior.

Evenimentul nu se putea termina mai bine, decat cu o petrecere intr-o taverna, cu muzica greceasca, cu mancare buna intr-o atmosfera balcanica antrenanta.

...va urma


O ultima imagine de verdeata..
From Atena


In taverna greceasca..
From Atena


Tot acolo..

From Atena


Pe aeroport.

From Atena

marți, 1 decembrie 2009

La multi ani, Romania!

Astazi este ziua Romaniei. Se implinesc 91 de ani de la Marea Unire. Cred ca ar trebuie sa se accentueze mai mult acest lucru decat fasolea si carnatii din piete si concertele care sa convinga lumea pe cine sa tranteasca stampila si alte mizerii cotidiene.

Imi pare rau ca nu pot sa stau in tara sa admir Parada Militara. Nu am analizat niciodata utilitatea festivitatii dar imi amintesc ca de mic copil, parada miliara de dimineata si imaginile de la concertul de folcloro de la Tebea reprezentau 1 decembrie.

Pe de alta parte, nu mai vreau sa mai vad circ. De ce sa-mi fac inima rea? Nu stiu ce tara europeana isi respecta cu adevarat valorile. Nu stiu ce semnificatie are pentru oricare alta tara europeana o zi nationala. Nu cred ca imi pasa.

Sunt nepasator si imi este lehamite. Sunt in tara unde imi este rusine sa mai votez. Sunt cel care a votat pe cineva care l-a facut pe Tudor Chirila model, in timp ce in sala se afla Neagu Djuvara.

La multi ani, Romania!
La multi ani, romanilor!

Cautati valorile! Credeti in ele!